Jolene (2008) watch online
Sinners and Saints (2010) online
Into the Abyss (2011) online

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


έλατα, φύση, γη, δέντρα, τρεχούμενα νερά.

κορυφογραμμές

 ψηλή ράχη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ρέμα στη κρυα βρύση

 μανιτάρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Όλες οι εποχές είναι όμορφες στο Βαλτεσινίκο. Το χειμώνα, το χιόνι σκεπάζει τις στέγες *, τα δέντρα, τους ήχους. Οι καμινάδες καπνίζουν και οι παρέες κουβεντιάζουν ζωηρά στα καφενεία και τις ταβέρνες. Τα τζάκια καίνε σχεδόν νυχθημερόν. Η άνοιξη έρχεται εδώ κατά τον Απρίλη.

 

Άνοιξη στο χωριό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι λάτρεις των αγριολούλουδων* ας σπεύσουν τον Απρίλιο και τον Μάιο στις γύρω πλαγιές και είναι βέβαιο ότι θα τους περιμένουν πολλές μικρές όμορφες εκπλήξεις. Η φύση ξυπνάει σιγά σιγά και η ομορφιά της είναι μεθυστική. Μάιο και Ιούνιο η ζωή οργιάζει.

αγριομπίζελα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι θάμνοι και τα δέντρα πετούν βλαστούς, κλαδιά, φύλλα και άνθη. Οι μέλισσες και τα άλλα ιπτάμενα έντομα βουίζουν, τα μικρά θηλαστικά, τα ερπετά, τα αμφίβια, κάνουν την εμφάνισή τους ενώπιον των προσεκτικών παρατηρητών της φύσης. Τον Ιούνιο το πλήθος και η ποικιλία των λεπιδόπτερων  (πεταλούδων) είναι εντυπωσιακό.

 Στα απότομα βράχια απέναντι από τον Άγιο Νικόλα οι παρατηρητές πουλιών θα απολαύσουν τα Βραχοκερκίνεζα να πηγαινοέρχονται στις φωλιές τους. Και μέσα στο χωριό όμως ή λίγα βήματα παραέξω, μπορεί να απαντήσουν έναν Αετομάχο, μια Κίσσα, ένα Καλόγερο ή μια Γαλαζοπαπαδίτσα, μια Καρδερίνα, άφθονα χελιδόνια. Τη νύχτα θα ακούσουν την Κουκουβάγια ή τον Γκιώνη, ή ακόμη και τον σπανιότερο Χουχουριστή.

Πάτε με τα παιδιά σας στο ρυάκι «Πορί» λίγο έξω από το Βαλτεσινίκο στο δρόμο προς Μυγδαλιά, να χαζέψουν τους κάβουρες, τους γυρίνους και τα βατραχάκια, τις λιμπελούλες, τις νεροαράχνες και τα σκαθάρια του νερού, κοντά στο νερόμυλο του Παυλόπουλου. Αφήστε τα να τσαλαβουτήξουν και να σας μεταδώσουν τον ενθουσιασμό τους για τα ευρήματά τους.

χουχουριστής

 γαλαζοπαπαδίτσα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Το φθινόπωρο τα φυλλοβόλα δέντρα, όπως οι καρυδιές, ρίχνουν σταδιακά τα φύλλα τους, χαρίζοντας στο τοπίο μαγευτικές πολύχρωμες πινελιές στις αποχρώσεις του καφέ, πορτοκαλί, κεραμιδί, κίτρινου.

Ο υποόροφος όμως ξαναπρασινίζει από τις βροχές, που με τόση ευγνωμοσύνη δέχεται το διψασμένο χώμα μετά από τις ζέστες του Αυγούστου. Έτσι, όταν το φθινόπωρο προχωρήσει, τη θλιμμένη ομορφιά των γυμνών δέντρων αντισταθμίζει ο απαστράπτων καταπράσινος τάπητας που έχει στο μεταξύ θεριέψει.

Άλλωστε, τα έλατα, όπως και τα διάσπαρτα κέδρα δεν χάνουν ποτέ τα φύλλα τους και παρατηρούν αγέρωχα τις εναλλαγές των εποχών, περιμένοντας κι αυτά την άνοιξη για να πετάξουν καινούρια φύλλα και κλαδιά.

*: φωτο: Κώστα Παπαδημητρακόπουλου

φύση αγριομπίζελα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Βαλτεσινίκο ως τμήμα προστατευόμενης περιοχής

Το Βαλτεσινίκο, όπως πληροφορεί τον επισκέπτη σχετική πινακίδα στην είσοδο του χωριού στην τοποθεσία «Καλλιθέα», βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιοχή «Όρος Μαίναλο», με κωδικό GR 2520001 και συνολική έκταση 22.672 ha. Το 2002-2003 εκπονήθηκε για το σύνολο της περιοχής αυτής, περιλαμβανομένου και του Βαλτεσινίκου και άλλων παρακείμενων περιοχών, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE – Nature 99 με τίτλο «Διατήρηση και Διαχείριση του όρους Μαίναλο», βάση της υπ. αριθμ. LIFE 99 Nat/GR/006481 εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και κατά 50% από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας.Ο λόγος που στη μελέτη αυτή περιελήφθησαν και άλλες περιοχές (μέσα σε αυτές και το Βαλτεσινίκο) πλην της καθοριζόμενης ως προστατευόμενης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ότι κατά τη γνώμη της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη, το σύνολο των περιοχών αυτών αποτελεί ενιαίο σύστημα με υψηλή οικολογική αξία. Από το γεγονός αυτό είναι φανερή η μεγάλη οικολογική αξία που έχει και η περιοχή του χωριού μας.

Υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν η Αναπτυξιακή Εταιρία «Αρκαδία ΑΕ», η οποία ανέθεσε στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης. Από την πλευρά του το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. συνεργάστηκε με την Εταιρία «Ενδιαίτημα», η οποία απασχολεί ειδικούς επιστήμονες και με το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Σχολής Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Επιστημονικός υπεύθυνος από την Αναπτυξιακή Εταιρία «Αρκαδία ΑΕ» ήταν ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Παναγιώτης Δημόπουλος και ως επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα πανίδας ο Επίκουρος καθηγητής Δρ. Αναστάσιος Λεγάκις του Ζωολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γενικός συντονιστής του έργου από πλευράς ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ήταν ο Εντεταλμένος Ερευνητής Δρ. Γεώργιος Καρέτσος με συνεργάτιδα την Εντεταλμένη Ερευνήτρια Δρ. Κωνσταντίνα Τσαγκάρη. Ο κύριος Καρέτσος είχε, μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρους της Μαρίας Αναγνωστοπούλου, να μας παραχωρήσει για τους σκοπούς της ιστοσελίδας αντίγραφο της μελέτης. Όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο αυτό (το Βαλτεσινίκο ως τμήμα προστατευόμενης περιοχής) έχουν ληφθεί από τη μελέτη αυτή ως αυτούσιο κείμενο.

Joomla Template - by Joomlage.com